C2 – Malta2022-10-12T16:06:01+00:00

C2 – Short Term Exchange of Students

Στη συνάντηση συμμετείχαν 10 συνεργάτες καθηγητές, 25 συνεργάτες μαθητές, 5 δάσκαλοι από τη Μάλτα και 5 μαθητές από τη Μάλτα.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Διευθύντριας του σχολείου, κας Rosanne Garroni. Ακολούθησε μια περιήγηση στους χώρους του σχολείου, μερικές δραστηριότητες που θα σπάσουν τον πάγο και μια παρουσίαση δασκάλων για τη Μάλτα, τη χώρα και τη ζωή.

Η 2η ημέρα ήταν αφιερωμένη σε εργαστήρια σχετικά με το θέμα της συνάντησης – «Σχολική Διαμεσολάβηση και δεξιότητες ένταξης-ισότητας» – από ειδικούς στη διαμεσολάβηση τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές.

Την 4η μέρα, οι μαθητές παρουσίασαν τα σχολεία τους και παρουσίασαν τις δικές τους εμπειρίες επίλυσης συγκρούσεων και εργασίας για τη διαμεσολάβηση από ομοτίμους. Βίντεο, παιχνίδια ρόλων και παρουσιάσεις PPT κοινοποιήθηκαν σε όλους. Στη συνέχεια οι μαθητές εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός ήταν ο διαγωνισμός για το καλύτερο λογότυπο του έργου. Οι μαθητές ψήφισαν και το λογότυπο της νίκης κατασκευάστηκε από έναν Πορτογάλο μαθητή που παρακολουθούσε την κινητικότητα.

Όσον αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, η ομάδα επισκέφτηκε τη Σιλέμα, τη Βαλέτα καθώς και το νησί Γκόζο.

Οι δάσκαλοι αξιολόγησαν τη συνάντηση και τη διέδωσαν μέσω του Twinspace.

Malta – Malta 17/02/2020 – 21/02/2020

Topic: School Mediation and Inclusion-Equity Skills

Ημέρα 1

Στη συνάντηση συμμετείχαν 10 συνεργάτες καθηγητές, 25 συνεργάτες μαθητές, 5 δάσκαλοι από τη Μάλτα και 5 μαθητές από τη Μάλτα.

Η επίσκεψη ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Διευθύντριας του σχολείου, κας Rosanne Garroni. Ακολούθησε μια περιήγηση στους χώρους του σχολείου, μερικές δραστηριότητες που θα σπάσουν τον πάγο και μια παρουσίαση δασκάλων για τη Μάλτα, τη χώρα και τη ζωή.

Ημέρα 2

Τη δεύτερη ημέρα της δραστηριότητας το πρωί ήταν αφιερωμένο στην εμβάθυνση του κύριου θέματος του έργου: τη διαμεσολάβηση των συγκρούσεων. Οι μαθητές, με την υποστήριξη των δασκάλων, συμμετείχαν σε εργαστήρια και προβληματίστηκαν για πιθανές αντιδράσεις σε πραγματικές συγκρούσεις και συζήτησαν πιθανές λύσεις.

Η ομαδική εργασία τελείωσε, συνεχίστηκε ένας ενδιαφέρον προβληματισμός σχετικά με τις διάφορες πτυχές που συγκλίνουν στην ιδέα της διαμεσολάβησης των συγκρούσεων.

Ημέρα 3

Την τρίτη μέρα οργανώθηκε ένα ταξίδι στο Γκόζο, το δεύτερο μεγαλύτερο από τα νησιά της Μάλτας (μετά το νησί της Μάλτας) στη Μεσόγειο Θάλασσα, γνωστό και ως «Νησί των Τριών Λόφων» για τους πολυάριθμους κωνικούς κόμβους του, που μοιάζουν με εξαφανισμένους ηφαίστεια.

Το Gozo δεν είναι μόνο πιο λοφώδες αλλά και πιο πράσινο από το νησί της Μάλτας. Η κύρια πόλη της, η Βικτώρια, που ονομάζεται επίσης Ραμπάτ, βρίσκεται κοντά στη μέση του νησιού σε έναν από ένα σύμπλεγμα απότομων λόφων σε μια εντατικά καλλιεργούμενη περιοχή.

Θεωρείται ότι είναι πιο γόνιμο από τη Μάλτα, το Gozo εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, παράγοντας φρούτα, λαχανικά, σταφύλια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ψάρεμα είναι επίσης σημαντικό, και υπάρχει μια βιομηχανία δαντέλας, αλλά ο τουρισμός γίνεται γρήγορα η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα.

Το Gozo θεωρείται το νησί της Ωγυγίας, σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, όπου η θαλάσσια νύμφη Καλυψώ διασκέδασε τον Οδυσσέα.

https://www.britannica.com/place/Gozo

Ημέρα 4

Την τέταρτη μέρα το πρωί, οι μαθητές από την Ελλάδα και την Ιταλία-Μπάρι έπαιξαν μια σύγκρουση με τη μεσολάβηση συμμαθητών, ενώ η πολωνική ομάδα έδειξε δύο βίντεο που έκαναν για το θέμα.

Αυτή η δραστηριότητα προκάλεσε μια συζήτηση μεταξύ των μαθητών ολόκληρου του ακροατηρίου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές δραστηριότητες. Χωρισμένοι ανά έθνος και καθοδηγούμενοι από πέντε ερωτήσεις που παρείχε η ελληνική αντιπροσωπεία, οι μαθητές προβληματίστηκαν για τις δεξιότητες διαμεσολάβησης που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της κινητικότητας.

Μετά από αυτό, οι μαθητές χωρίστηκαν σε έξι ομάδες με έναν εκπρόσωπο για κάθε εθνικότητα και συζήτησαν ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα για τον εμπλουτισμό του έργου, ειδικά ενόψει της συνάντησης στην Πορτογαλία.

Το απόγευμα οι ομάδες και οι δάσκαλοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μερικοί από τους δασκάλους συμμετείχαν στις απογευματινές ψυχαγωγικές δραστηριότητες που διοργανώθηκαν για τους μαθητές, ενώ ένας εκπρόσωπος για κάθε έθνος συμμετείχε σε μια συζήτηση σχετικά με την εμπειρία της Μάλτας και τα πιθανά σχέδια για το μέλλον.

Ημέρα 5

Όπως είχε προγραμματιστεί, οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν τους ναούς Hagar Qim.

Ο ναός του Hagar Qim βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου με θέα στη θάλασσα και στο νησάκι Filfa, όχι περισσότερο από 2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Qrendi. Στο κάτω μέρος του λόφου, μόλις 500 μέτρα μακριά, συναντά κανείς τους αξιόλογους ναούς της Mnajdra. Και οι δύο τοποθεσίες περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα ερείπια που ανασκάφηκαν για πρώτη φορά το 1839 υποδηλώνουν χρονολογία μεταξύ 3800 – 2200 π.Χ.

Ο χώρος αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο και τα ερείπια τουλάχιστον δύο ακόμη κτισμάτων. Το μεγάλο προαύλιο και η μνημειακή πρόσοψη της κεντρικής δομής ακολουθούν το τυπικό μοτίβο των προϊστορικών ναών της Μάλτας. Κατά μήκος του εξωτερικού τοίχου, μπορεί κανείς να βρει μερικούς από τους μεγαλύτερους μεγάλιθους που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτών των κατασκευών, όπως μια πέτρα ύψους 5,2 μέτρων και έναν τεράστιο μεγαλίθιο που υπολογίζεται ότι ζυγίζει κοντά στους 20 τόνους.

Το ίδιο το κτίριο αποτελείται από μια σειρά δωματίων σε σχήμα Γ, γνωστά ως αψίδες. Περπατώντας στην κύρια είσοδο, συναντά κανείς έναν κεντρικό πλακόστρωτο χώρο με μια αψίδα σε κάθε πλευρά.

Ένας από τους προϊστορικούς θαλάμους στο Hagar Qim έχει μια ελλειπτική τρύπα που είναι λαξευμένη σε ευθυγράμμιση με την ανατολή του Θερινού Ηλιοστασίου. Την ανατολή του ηλίου, την πρώτη μέρα του καλοκαιριού, οι ακτίνες του ήλιου περνούν μέσα από αυτήν την τρύπα και φωτίζουν μια πέτρινη πλάκα μέσα στον θάλαμο.

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://heritagemalta.org/hagar-qim-temples/