C3 – Portugal2022-10-12T16:36:22+00:00

C3 – Short Term Exchange of Students

Στη συνάντηση συμμετείχαν 10 συνεργάτες καθηγητές, 31 συνεργάτες μαθητές, 10 Πορτογάλοι καθηγητές και 15 Πορτογάλοι μαθητές.

Μετά την τελετή υποδοχής από τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Σαλβαδόρ Φερέιρα, πραγματοποιήθηκαν μερικές δράσεις σπάσιμο του πάγου καθώς και ξενάγηση στο σχολείο και εκδήλωση δεξίωσης στο Δημαρχείο.

Οι μαθητές εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες από την 1η ημέρα. Στις ομάδες ανατέθηκε μια εργασία με το όνομα «Kiss and Make Up», η οποία χωρίστηκε σε 3 διαφορετικά μέρη, που αντιστοιχούσαν σε 3 διαφορετικές ημέρες. Ο στόχος της δραστηριότητας ήταν η ανταλλαγή ιδεών, η ανάκληση βημάτων διαμεσολάβησης από ομοτίμους, η ανάλογη επίλυση των συγκρούσεων και το παιχνίδι ρόλων στο τέλος.

Η 2η μέρα αφιερώθηκε σε εργαστήρια σχετικά με το θέμα της συνάντησης από 4 καθηγητές από την AEJAC (κα. Ana Comenda, κα Helena Ventura, κα Martha Fernandes και κα Sofia Reis) και 2 διδάκτωρ καθηγητές/ειδικούς από το Πανεπιστήμιο UTAD (κ. Ana Paula Monteiro και την κυρία Inês Relva).
Την 4η μέρα, οι μαθητές παρουσίασαν τόσο τη δουλειά που έγινε στα σχολεία του σπιτιού τους σχετικά με το θέμα της συνάντησης όσο και το παιχνίδι ρόλων «Φιλιά και Μακιγιάζ». Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε μετά τις παρουσιάσεις των μαθητών.

Όσον αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, η ομάδα επισκέφτηκε το Μουσείο Douro, το Galafura, το Casa de Mateus στη Vila Real, το Lamego Sanctuary, ένα κτήμα κρασιού στην κοιλάδα Douro και το Πόρτο.

Δάσκαλοι και μαθητές αξιολόγησαν τη συνάντηση και τη διέδωσαν μέσω του Twinspace.

Πορτογαλία – AEJAC 11/10/2021 – 15/10/2021

Θέμα: School Mediation and conflict resolution in the perspective of civic engagement and European Citizenship SkillsΗμέρα 1

Τη Δευτέρα η κινητικότητα στην Peso da Régua ξεκίνησε με την παρουσίαση των σχολείων με βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές, στη συνέχεια ένας μαθητής ερμήνευσε δύο τραγούδια που δημιουργήθηκαν για το έργο που εκτιμήθηκαν πολύ.
Στη συνέχεια ο διευθυντής του σχολείου παρουσίασε τις εβδομαδιαίες δραστηριότητες και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες.
Στη συνέχεια προτάθηκαν μερικά παιχνίδια που σπάνε πάγο:
– Kahoot σχετικά με την Πορτογαλία και άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Έργο Erasmus+
– να παραγγείλετε τον διάλογο
– Δοκιμή γραμματικής – Μελλοντικοί χρόνοι https://learningapps.org/view6434631
– Οι αριθμοί στην οικολογία https://learningapps.org/view6596593
– 3DQR επαυξημένης πραγματικότητας

Μετά τις δραστηριότητες γνωριμίας οι αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν το σχολείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Δημαρχείο όπου τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος.

Το απόγευμα μαθητές και δάσκαλοι από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία πήγαν εκδρομή στη Γκαλαφούρα, όπου οι μαθητές εργάστηκαν σε μικρές ομάδες και προετοίμασαν τις δραστηριότητες για τις επόμενες μέρες.Ημέρα 2

Τη δεύτερη μέρα η Μάρθα Φερντάντες, μια από τις δασκάλες αγγλικών στην AEJAC, παρουσίασε τις δραστηριότητες «Escola Secundária João Araújo Correia» στον τομέα της διαμεσολάβησης συγκρούσεων, έδωσε μια εικόνα για την πορτογαλική εκπαίδευση και επικεντρώθηκε στην «Δέσμευση πολιτών και διαμεσολάβηση συγκρούσεων: από την κυβέρνηση εκπαιδευτικές πολιτικές στη σχολική πρακτική». Στη συνέχεια εικονογράφησε το έργο «Ντύσου ένα κορίτσι σε όλο τον κόσμο».

Οι πρωινές δραστηριότητες περιελάμβαναν επίσης δύο συνεισφορές από το Πανεπιστήμιο του Tras-of-Montes και τον Alto Douro στη Vila Real:
– «Επίλυση συγκρούσεων μεταξύ αδελφών από το σπίτι στο σχολείο» Ines Moura De Sousa Carvalho Revla, Πανεπιστήμιο Vila Real – Πορτογαλία.
– «Σχολική Διαμεσολάβηση: μια κουλτούρα ειρηνικής συνύπαρξης» Ana Paula Monteiro, Πανεπιστήμιο Vila Real – Πορτογαλία.

Το απόγευμα οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν το Μουσείο Douro, όπου συμμετείχαν σε μια ενδιαφέρουσα ομαδική δραστηριότητα που ονομάζεται “Babel”, ένα αστείο έργο που επικεντρώνεται στη σημασία όλων των γλωσσών και των διαφορετικών πολιτισμών.Ημέρα 3

Την τρίτη μέρα διοργανώθηκε εκδρομή στη Βίλα Ρεάλ. Η ομάδα Erasmus+ έκανε μια περιπατητική εκδρομή στην πόλη, δοκίμασε ένα τυπικό επιδόρπιο στη διάσημη Pastelaria Gomes, επισκέφτηκε το Palacio do Mateus και το Quinta do Vilar αφού ανέβηκε ένα δύσκολο μονοπάτι.

Η Vila Real, η πρωτεύουσα της επαρχίας Tras-o-Montes, βρίσκεται πάνω από τη συμβολή του Rio Cabril και του Rio Corgo.

Το πιο διάσημο κτήριο για επίσκεψη, που βρίσκεται περίπου τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά της Βίλα Ρεάλ, είναι το Palacio do Mateus που χρησιμοποιήθηκε ως εξοχική κατοικία από την πορτογαλική βασιλική οικογένεια κατά τον δέκατο έκτο και τον 17ο αιώνα. Το Palacio do Mateus, το οποίο εμφανίζεται σε μπουκάλια γνωστού ροζέ κρασιού Mateus, χτίστηκε το 1745 σε σχέδιο του μοντέρνου Ιταλού αρχιτέκτονα, Nicola Nasoni.

Με μια εντυπωσιακή μπαρόκ πρόσοψη, μια περίτεχνη σκάλα με κιγκλιδώματα, φτερά από γρανίτη, αγάλματα στην ταράτσα και έναν κήπο που διαθέτει μια εντυπωσιακή σήραγγα κέδρου τριάντα πέντε μέτρων, το Mateus Palace θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα εξοχικά σπίτια στην Ευρώπη και ένα κοντινό – τέλειο δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Το 1971 το Mateus Palace έγινε ιδιωτικό ίδρυμα και τώρα φιλοξενεί διάφορες μουσικές συναυλίες, εκθέσεις τέχνης και λογοτεχνικά βραβεία.

Άλλα κτίρια που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στη Vila Real περιλαμβάνουν έναν γοτθικό καθεδρικό ναό του 15ου αιώνα, που κάποτε αποτελούσε μοναστηράκι Δομινικανών του 15ου αιώνα, το μπαρόκ Igreja de Sao Pedro, με την οροφή από σκαλισμένο και επιχρυσωμένο ξύλο και το μπαρόκ Capela Nova, που επίσης αποδίδεται στον Nicola Nasoni. που διαθέτει μια εξωφρενική μπαρόκ πρόσοψη και Azulejos του δέκατου όγδοου αιώνα (ζωγραφισμένα στο χέρι πλακάκια).

Η Βίλα Ρεάλ άκμασε ως αποτέλεσμα του εμπορίου κρασιού και λιμανιού, που παλιά είχε την έδρα της εδώ πριν μετακομίσει στο Πόρτο. Κάθε χρόνο στις 28 και 29 Ιουνίου μια τεράστια αγορά καταλαμβάνει τους δρόμους της Vila Real για να γιορτάσει το Festa e Sao Pedro.

Το Vila Real βρίσκεται σε καλή τοποθεσία για να εξερευνήσετε το Parque Natural da Serra do Alvao, με τις καταπράσινες κοιλάδες και τα πανύψηλα βουνά.

Ημέρα 4

Την τέταρτη μέρα το πρωί, οι μαθητές από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία έδειξαν με μια ψηφιακή παρουσίαση τη δουλειά που έγινε το προηγούμενο έτος για να είναι έτοιμοι να μεσολαβήσουν στις συγκρούσεις και τη σχέση μεταξύ της διαμεσολάβησης συγκρούσεων και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά.

Μετά τις παρουσιάσεις οι μαθητές πραγματοποίησαν αυτό που είχαν προγραμματίσει τη Δευτέρα στη Γκαλαφούρα σε μικρές ομάδες και προσομοίωσαν τη διαμεσολάβηση των συγκρούσεων ενώ οι δάσκαλοι είχαν μια συνάντηση για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα του έργου.

Το απόγευμα οι αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν το Λαμέγκο.

Ημέρα 5

Την τελευταία μέρα οι ομάδες Erasmus επισκέφθηκαν την πόλη του Πόρτο.

Πόρτο, Πορτογαλικό Πόρτο, πόλη και λιμάνι, βόρεια Πορτογαλία. Η πόλη βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Douro, 2 μίλια (3 χλμ.) από τις εκβολές του ποταμού στον Ατλαντικό Ωκεανό και 175 μίλια (280 χλμ.) βόρεια της Λισαβόνας. Παγκοσμίως διάσημο για το κρασί λιμάνι του, το Πόρτο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας και είναι το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της ζώνης βόρεια του ποταμού Mondego. Το ιστορικό κέντρο του Πόρτο χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1996.

Το Πόρτο φημίζεται κυρίως για την εξαγωγή του κρασιού που ονομάζεται γι’ αυτό, ένα δημοφιλές ενισχυμένο κρασί που σερβίρεται συνήθως μετά τα γεύματα.

Όσον αφορά τον πολιτισμό, η πόλη διαθέτει πανεπιστήμιο (ιδρύθηκε το 1911), αρχεία περιοχών, μουσεία συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Μουσείου Soares do Reis (προϊστορικά και ρωμαϊκά αντικείμενα, γλυπτική, πίνακες και νομισματική) και ένα για τη σύγχρονη τέχνη σε ένα εντυπωσιακό κτήριο Art Deco. μια όπερα, μια σχολή καλών τεχνών, μια συμφωνική ορχήστρα και πολλά επιστημονικά ιδρύματα. Μια αίθουσα συναυλιών, σχεδιασμένη από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα Rem Koolhaas, άνοιξε το 2005. Άλλα σύγχρονα δημόσια κτίρια περιλαμβάνουν την κομητεία, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και το γήπεδο ποδοσφαίρου.